Разликата помеѓу приврзок и ѓердан

2021-10-12

Пред да го изберете вистинскиот приврзок и ѓердан за вас, најважно е да ја разберете разликата меѓу нив. Иако и дветеприврзоци и ѓерданисе мали додатоци за носење, концептите и функциите на двете не се исти.

Концептуално, приврзокот е испакнатото тело кое се носи на вратот. Најмногу е изработен од метал, особено од нерѓосувачки челик и сребро, но и од руда, кристал, жад итн. Обично не постои сам, туку се совпаѓа. Ѓерданот е накит во форма на синџир направен од злато и сребронакитшто виси на вратот.

Во однос на функцијата, приврзоците може да се комбинираат со ѓердани за да формираат различни извонредни ѓердани од приврзоци, а ланчињата можат да постојат независно во форма на синџири, а не нужно со приврзоци. Покрај тоа, древните приврзоци обично се користат за молитва за мир и смирување на умот; и ѓердани од различни нивоа може да се користат за да се покаже нивото на статусот на една личност.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy